Легирана структура стомана

Легирана структура стомана
Информация за продукта

Какво е Структурна стомана?

Регулирана категория стомана, конструкционна стомана трябва да отговаря на индустриалните стандарти за допустими отклонения и състав. В Съединените щати, марки стомана са определени и регулирани от ASTM International. По същия начин Европа и Канада имат свои собствени регулаторни органи и стандарти. Докато Shew-e Стоманени тръби предлагат EN стандарт стоманена плоча и CSA G40.21 стоманена плоча.

Широка гама от конструкционни стоманени марки е на разположение, с най-популярните е ASTM A572 и ASTM A36. Тези марки стомана заедно с други конструкционни марки стомана се използват главно за изграждане на рамки на мостове и сгради.

Те се наемат и в изграждането на:

  • Товарни автомобили

  • Строителна техника

  • Части за камиони

  • Машини

  • Кранови стрела

  • Предавателни кули

  • Рамки за камиони

Едно изследване, публикувано от Американския институт за стоманени конструкции показва, че структурната стомана съдържа 47% от всички строителни материали, което го прави силно вероятно, че структурните стомана е отговорен за някои от дизайна в конструкции, сгради, или мостове, срещани от хора.

Производство и тестване на стомана

За да се разбере напълно как конструкционната стомана варира от не-конструкционна стомана, като стоманата, използвана за товарните легла, корабите или военните резервоари, е важно да се разгледа съставът на конструкционната стомана.

Стоманата може да бъде направена от суровини или може да бъде произведена от рециклиране на стара стомана. По време на процеса на промяна на рециклираната стомана в нова стомана, съществуващата стомана се стопява и рафинира, за да се поберат определени спецификации. Това е много по-дълъг процес за производство на стомана от суровини.

Стоманата е сплав, съдържаща въглерод и желязо, и двете от които са широко достъпни, но рядко се намират в чиста форма. За да се направи стомана от суровини, желязо се получава от желязна руда, която съдържа много железни оксиди. Повечето от желязната руда в Сащ се извлича от мъконит, който е в изобилие в Минесота. По време на процеса на екстракция, таконитът се смля в пясъчен състав, а магнитите се използват за отделяне на желязната руда (под формата на магнетит) от други вещества и минерали.

Въпреки че желязото често се смята за силно и твърдо, сурова желязна руда е толкова мека, че може да бъде нарязан с нож и някои мускули. Сплавите на основата на желязо получават силата си от добавянето на въглерод.

Сплавта на желязо-въглерод обикновено се получава чрез комбиниране на кокс с желязна руда и прилагане на топлина, докато коксът се запали. Коката е богата на въглерод форми на въглища. В резултат на това силно нагряване, коксът пада въглерод и се придържа към кислорода от железните оксиди, оставяйки комбинация от въглерод и желязо. Този процес се нарича намаляване.

След намаляване, около 4% въглерод присъства в материала, който е подложен на повече процеси на отопление и охлаждане, за да се намали количеството на въглерода, което прави материала по-силен и по-твърд. Веднага след като съдържанието на въглерод падне под 2,1% от теглото на материала, материалът става стомана. За да се направи конструкционна стомана, въглеродът трябва да бъде допълнително намален, докато съставът му стане само 0,05%–0.25%.

Крайният резултат еструтураСтомана,което е икономически изгодно, 100% рециклируеми, и има високо съотношение якост към тегло. Различни класове на конструкционна стомана са на разположение, всички от които варират до известна степен по състав. Тези композиции значително помагат при определянето на материала, необходим за всеки конкретен проект.

От друга страна, стоманата може допълнително да се преработи – чрез повече обработка на отопление и охлаждане и/или добавяне на сплави, например титан, молибден и хром — за повишаване на твърдостта. Тези процеси засягат цялостната крехкост, в повечето случаи, прави последващия материал неподходящ за структурни приложения.

Структура на стоманен състав

Следва съставът на две известни класове конструкционна стомана: ASTM 572 и ASTM A36. Докато други марки на стоманата имат подобни състави, те могат да имат допълнителни сплави или са преминали допълнителна обработка.

КласВъглероденМанганФосфорСяраСиликонови
36000000000.25-0.29%1.03%0.04%0.05%0.28%
10000000000000.18-0.23%0.5-0.7%0,035% макс0,04% макс.0.150-0.3%
10000000000000000.12-0.21%0.85%Не е зададеноНе е зададено0.28%


 

*A514 съдържа също 0,2% молибден, 0,48% хром, 0,05% ванадий, 0,02% титан и 0,003% бор.

Наличието на допълнителни сплави, които повишават твърдостта и крехкост е основната разлика в състава между неструктурна и конструкционна стомана. В някои случаи допълнителните сплави все още могат да създадат стомана от строителен клас; В други случаи обаче, произведената стомана е изключително крехка за използване в структурен капацитет.

Добив и якост на опън

Освен химическия състав, якост на опън и добив помагат при създаването на стоманата клас, както и цялостното приложение.

Най-високата точка на стрес е добива на сила,на която материалът ще промени формата си за постоянно. Например, когато някой скочи от дъска за гмуркане, на борда естествено се огъва, за да абсорбира енергията и теглото, но след като този човек скочи от дъската, на борда ще се върне обратно към първоначалната си форма. Силата на добива на борда ще бъде точката, където тя се огъва под енергия и тегло, и остава постоянно наведе дори и след пускането на водолаз.

Жизненоважна характеристика на конструкционна стомана, добивът трябва да има известна способност да абсорбира теглото. Например, силата на добива в мостовете е максималното тегло, което може да бъде толерирано от моста, преди да изпита трайни щети.

Якостта на опън се отнася до точката, в която ще се счупи огънат материал. В примера за гмуркане, това е енергията и теглото, които ще се вземат, за да се счупи дъската.

По-долу е дадена графика, която показва точките на опън и добив на три общи типа конструкционна стомана. Тези точки се изчисляват в килопондила на квадратен инч ("ksi") или в паунда на квадратен инч ("psi"), както е посочено по-долу. Понякога те също са цитирани в мегапаскали.

КласДобивна точкаТочка на опън
360000000036 кsi58-80 ksi
100000000000042-65 ksi*0.5-0.7%
514100 ksi110-130 ksi

 

*Добивът зависи от дебелината, но най-често срещаната клас е 50 кси.

Тези два показателя са много важни за инженерите, тъй като те планират необходимия материал за конкретен проект.

Тест за удар с шарпи

Особено важно е в структурите да поемат енергия. Чупливи материали са в състояние да абсорбират ниско количество енергия преди да се провали или да се разпадне. Конструкционната стомана интегрира проводимостта с якост, позволявайки й да абсорбира големи количества енергия преди да се провали.

Тестът за удар с шарпи – течът на Жорж Шарпи, който е отговорен за стандартизиране на изпитването на удар — използва тежко махало с чук за изчисляване на количеството енергия, което може да бъде погълнато от определен вид стомана. Тестът за удар с шарпи е с още една стъпка напред и тестовете се отразяват при различни температури. Това е от жизненоважно значение за стоманени базирани конструкции, които са на открито в неблагоприятни температури.

За проекти по конструкцията на стоманата, изпитванията на Шарпи са сравнително чести. Малка проба от стоманата, наречена купон, се изрязва от основната плоча и след това се взема в независима лаборатория за тестване. Резултатите казват на инженерите дали материалът е достатъчен за техния проект. Тази информация е била получена, прегледана и адаптирана от материали, предоставени от shew-e стоманени тръби

За повече информация за този източник, моля посетете Шей-е стоманена тръба.

Hot Tags: легирана конструкция стомана, производител, доставчици, фабрики, компания, високо качество
Запитване

[[TD-You Might Also Like]]

[[ProListRandom]]