Поцинковане VS никел

Електроплакирането е вид повърхностна обработка, която покрива върху слой от други метали или сплави по принцип на електролиза, процесът е да се предотврати окисляването на метали (като корозия) и да се подобри износоустойчивостта, електрическата проводимост, отразяващата, устойчивост на корозия (меден сулфат) и придобийте добър външен вид на метала. Електроплакирането може да бъде разделено на медно покритие, позлатяване, сребро, хромиране, никелиране и цинково покритие. Поцинковането и никелирането са най-широко използвани в производствената индустрия. Знаете ли каква е разликата между тях?

 

ЦИНКОВО ПЛАНИРАНЕ

Поцинковането, това е процесът на поцинковане, който нарекохме, е процес на покриване на повърхността на метал, сплав или друг материал с цинк, за да се получи добър външен вид и антикорозия. Цинкът е стабилен на сух въздух, но във вода и влажна атмосфера, той образува оксиден слой или алкален цинков карбонатен филм с кислород или въглероден диоксид, за да предотврати по-нататъшното попадане на цинк. Цинкът лесно се търпи от корозия, поцинкованият слой в киселина и алкали, сулфидът обикновено се обработва чрез пасивация, разтвор на хромова киселина или хромат след пасивация поцинкованият слой с антикорозионна способност значително укрепва.

 

НИКЕЛНО ПЛАНИРАНЕ

Процесът на покриване на метал или някакъв неметал с никел чрез електролиза или химия се нарича никелиране. Никелът е химически стабилен в атмосферата и луга и се окислява над 600 ° С. Галваничният никелов слой има висока стабилност във въздуха поради силната способност за пасивиране на никела, което може бързо да произведе изключително тънък пасивационен филм на повърхността, за да устои на корозия на атмосфера, алкали и киселина. Полираното никелово покритие може да придобие огледален лъскав вид и може да запази блясъка си в атмосферата за дълго време. Често се използва за декорация.

Никелирането може да се използва върху повърхността на различни материали, като никелова стомана, цинкова сплав, алуминиева сплав, стъкло, керамика, пластмаса, полупроводник и други материали, като по този начин се създават условия за подобряване на работата на тези материали. Температурата на термичната му обработка е ниска, може да получи различна устойчивост на корозия и износоустойчивост, стига под 400 ℃ след различно време на изолация. Поради това никеловото покритие е особено подходящо за сложната форма, устойчивост на износване и устойчивост на корозия на покритие на функционални части

 

Тип

цвят

Характеристика

Приложения

Поцинковане

 

сребърен

Ниската цена;

Обработва се и е удобно;

Обща защита от корозия;

Анодно покритие

Винтове, прекъсвачи, промишлени консумативи и др.

 

Никелиране

 

Silver / жълто

Висока твърдост, лесно полиране;

Еднородна дебелина, добър външен вид;

Сложен процес, висока цена;

Покритие с отрицателна полярност върху желязо, анодно покритие върху мед

Енергоспестяващ държач на лампата, монета, хардуер, Форма за непрекъснато леене, повърхностна форма на електронни компоненти, леярска форма за леене под налягане и др.

 

Важно е да се отбележи, че процесът на облицоване води до замърсяване на отпадни води и тежки метали, което е забранено в някои страни. Понастоящем обработката на галваничните покрития е главно цинково покритие, медно покритие, никелиране и хромиране, от които цинковото покритие съставлява 50%, медното покритие, хромирането, никелирането представлява 30%. Ако искате да предотвратите ръждата, поцинкованите могат да отговарят напълно на търсенето; Покриването с никел или хром е най-добрият вариант, ако се цели да се предотврати износването.