Защо 300 м стомана беше широко използвана в самолетите? (Предимствата на 300 м стомана)

Защо 300М стомана беше широко използвана в самолетите? (Предимствата на стомана 300M)

 

300M стомана е ниско-сплавна високоякостна стомана, разработена от американската международна никелова корпорация през 1952 г. Тя се нарича 4340M или Trccent. От 1964 г. той е бил приложен към колесника на големия военен транспортен самолет C-5A и популяризиран в други модели през 60-те години. Той е успешен представител на американската нископластмасова суперсилна стомана. Въпреки че силата на републиката на стоманодобивните компании в Съединените щати стартира по-висока предавка стомана HP-310 и е през 1970 г. започва в фабрики за самолети да експериментират и са включени в стандартите AMS, но инженерите смятат, че 300M стомана е незаменим.

 

Ниско легираната стомана 300 М обикновено приема технология за топене чрез вакуумна дъга, за да подобри чистотата, да подобри пластичността и якостта и т.н. Стандартът AMS 6416 възприема невакуумно топене, което е общото ниво на качеството на авиацията. Други стандартни части използват вакуумно топене за постигане на качествено ниво на качество на авиацията. Китай започва да копира стандарта AMS6417 на AMS в средата на 80-те години, който е сертифициран от две съвместни технологии в металургията и космическата промишленост през 1990 година. други предимства го правят широко използван в областта на космическата промишленост, днес ние събираме някои предимства на 300M и изброени по-долу:

 

● Висока здравина

След стандартното термично обработване на охлаждането и охлаждането на масла, якостта на опън на стоманата може да достигне до 1860MPa, което е сегашната нисколегирана свръхвисока стомана с най-голяма якост. Високата якост може да намали теглото на частите и увеличаването на якостта винаги е било една от основните цели при проектирането на частите на колесника.

● Висока напречна еластичност

В материалния стандарт основният показател за механична производителност е характеристиката на стоманата 300 М, която се предлага за използване на части на колесника.

● Висока издържливост на счупване

Високата издържливост на фрактурите показва силно раздразнение на пукнатините. Когато избираме материали, трябва да обърнем внимание както на острата якост, така и на яката тежест. Те представляват различни физически значения и следователно не могат да бъдат заместени.

● Добра умора

300M стоманата има по-добра ефективност срещу умора от 4340. Това е изключително полезно за дългия живот на колесника и други компоненти на въздухоплавателното средство и е основната причина, поради която стоманата 300M е широко използвана в самолетите.

● Добра устойчивост на корозия.

Корозионната устойчивост на стоманата 300М се подобрява чрез добавяне на 1,5% Si в състава и нейната корозия на напрежението е по-добра от тази на подобна стомана.


300M стоманата има отлично цялостно механично свойство, което в зависимост от добавянето на силиконов елемент в състава. Силиций може да възпрепятства прехода на карбиди към карбуризиращи тела в стоманата. Температурата на темпериране на стоманата се увеличава до 320. Това е много полезно за премахване на стреса и дехидрогенирането и може значително да подобри корозионните характеристики на натоварването, особено характеристиките на разпространението на пукнатини в среда.