Коя стомана може да бъде определена като ниско легирана стомана?

Коя стомана може да се определи като ниско легирана стомана?

 

От легирани стомани, когато добавките на сплавни елементи, като никел, хром и молибден, могат да варират от 2,07% до нивата точно под неръждаемите стомани, които съдържат минимум 10% Cr, се дефинират като ниско легирани стомани , Както и при стоманите като цяло, нисколегираните стомани могат да бъдат класифицирани според:

 

• стомана от хром-молибден (висока устойчива на топлина стомана)

Тази серия от ниско легирана стомана съдържа 0.5% до 9% Cr и 0.5% до 1% Mo. Неговият въглерод

средно съдържание е по-ниско от 0,20%. Съдържанието на Cr подобрява неговата анти-окислителна и антикорозионна способност, а Mo повишава силата си при висока температура; Обикновено условията за подаване на стомана преминават през процеси на отгряване или нормализиране и темпериране. Хромо-молибденовата стомана е широко използвана в области като нефтената и газовата промишленост, електроцентралите и други приложения при високи температури.

Налични стандарти: AISI 4140 / AISI 4130

 

• Влакнеста стомана (ниско-легирана нисковъглеродна стомана)

Стоманената стомана е стомана с висока якост между обикновена стомана и неръждаема стомана, най-известната под търговската марка "Cor-ten steel", представлява група от стоманени сплави, разработени, за да се избегне необходимостта от нанасяне на покритие, и да се образува устойчив вид на ръжда, ако изложени на времето в продължение на няколко години. Огневата стомана има повишена устойчивост на атмосферна корозия в сравнение с другите стомани. По прост начин стоманата се оставя да ръждясва и ръждата образува защитно покритие, което забавя скоростта на бъдещата корозия.

Налични стандарти:

Плочки: ASTM A242 / ASTM A606 тип 4 / ASTM A588


• никелова стомана ( нисколегирана стомана с ниска алуминиева сплав )

Нисколегирана нискотемпературна сервизна стомана се образува чрез добавяне на 2.5% до 3.5% от никела в въглеродната стомана, за да се повиши ниската й температура. Ni може да подсили феритната матрица, като понижава температурата на Ar3 (трета температура на трансформация), което помага при финото образуване на зърно. В допълнение към нормализиращото третиране по време на производствения процес. Средната стомана в нискотемпературна среда ще има по-голяма якост, но по-ниска еластичност и якост, което увеличава шанса за крехка фрактура. Ако стоманата е необходима в нискотемпературна среда, има превъзходна ниска температура. Всяка подходяща стомана за тази цел се нарича нискотемпературна сервизна стомана или никелова стомана.

Налични стандарти: ASTM A265 / ASTM A203


• Висока производителност и висока якост на опън стомана

Тази серия от ниско легирана стомана се добавя Mn, Ni, Cr, Mo и др., Може да увеличи якостта на феритни матрици; подобряване на тенденцията на втвърдяване; и да позволи по-добър контрол на размера на зърното. Този тип стомана под заварено състояние може да задоволи търсенето на висока якост, корозионна устойчивост или да подобри якостната якост и други механични свойства. Този стоманен тип има добра способност за заваряване със сила на провлачване от 70 до 120 ksi и якост на опън от 90 до 150 ksi.

Налични стандарти:

Плочки: ASTM A204 Gr. А, В, С / ASTM A336 / ASTM A387

Тръба и тръбата: ASTM A209 / ASTM A335 / ASTM A213 / ASTMA182