Заваряване на SA387 Gr12 термоустойчива стоманена плоча

Термоустойчивата стомана (HRS) се отнася до стомана, която предлага термична стабилност и термична устойчивост дори при висока температура. Термичната стабилност е това, че стоманата поддържа химическата стабилност (устойчивост на корозия, без окисление) при условия на висока температура; термичната якост се отнася до стомана при високи температури има достатъчно здравина, която главно гарантира от сплавни елементи като хром, молибден и ванадий, титан, ниобий и т.н., при избора на заваръчен материал се определя според съдържанието на сплавния елемент на основния материал. Pearlitic Стоманена устойчива на топлина стомана с ниско съдържание на сплав като a335-p12 , SA387 Gr12 е широко използвана при изграждането на инсталации за петролна и нефтохимическа промишленост.


Анализ на заваряемост на топлоустойчива стоманена плоча

Алуминиевите елементи като хром и молибден са основните сплавни елементи на перлитна топлоустойчива стомана, което може значително да повиши устойчивостта на металите при висока температура и висока температура на окисление, но в по-малкото време те осигуряват лоша метална заварка термично засегната зона с висока тенденция, закаляването лесно произвежда твърдата и чуплива мартензитна структура при въздушно охлаждане след заваряване, което влияе не само върху механичните свойства на заварените съединения, но и има голяма склонност към вътрешно напрежение и студена пукнатина. Ето защо, основните проблеми на топлоустойчивата стомана заваряване е пукнатина, която основно засегнати от: структура, напрежение и количеството на водород в заваряването, така че е особено важно да се формулира един разумен процес на заваряване.

 

Процес на заваряване на перлитна топлоустойчива стомана

1 Groove

Каналът обикновено се обработва чрез пламъчно или плазмено рязане. Ако е необходимо, рязането трябва да бъде предварително загрято. След полирането трябва да се направи тест за РТ, за да се премахнат пукнатини по жлеба. Обикновено се избира V-образен жлеб с ъгъл 60 °. Голям ъгъл на жлеба е по-благоприятен за предотвратяване на пукнатини, но в същото време увеличава неговия заваръчен капацитет. Вдлъбнатината и вътрешната страна трябва да бъдат полирани, за да се отстранят замърсявания като масло, ръжда и вода (дехидрогениране и предотвратяване на издухване)

2 Затягане на заварката

Не може да бъде принуждаван да се заварява заедно, за да се предотврати вътрешното напрежение, дължащо се на голямата склонност на пукнатини към термоустойчива стомана crmo. Следователно, ограничаването на заваръчния шев не трябва да бъде твърде високо по време на заваряване, за да се избегне твърде голяма коравина for особено за заваряване на дебели пластини. Трябва да се избягват, доколкото е възможно, натягащите пръти, арматурата и приспособленията, които предотвратяват свободното свиване на заваръчния шев.

3 Метод на заваряване

Понастоящем най-често използваните методи за заваряване на HRS са волфрамова аргонова аргонова заваръчна подложка, заваръчно покритие за електродни дъгови заварки и други методи на заваряване, включително заваряване с инертни газове (MIG), електростатично заваряване и дъгова дъга автоматично заваряване и т.н.

4 Заваръчен материал

Когато се избират материалите за заваряване, съставът на сплавта и якостните свойства на заваръчния метал трябва по принцип да съответстват на съответните показатели на основния материал или да отговарят на минималните показатели за производителност, предложени от техническите условия на продукта. първо използване на нисководородни основен заваръчен прът или флюс, трябва да се изсуши в съответствие с предписания процес (сушене не трябва да бъде повече от три пъти), инсталиран в кофата за съхранение на топлина за заваряване (не повече от 4 часа) при поискване, има подробни разпоредби в конкретния процес на строителство. Аустенитният електрод от неръждаема стомана като A307 може да се използва и за ръчно електродъгово заваряване на хромо-молибденово-топлоустойчива стомана, но преди заваряването е необходим предварително загряване. Този метод е приложим при условие, че заваръчните части не могат да бъдат термично обработени след заваряване.

5 Подгряване

Предварителното нагряване е важна мярка за премахване на студената пукнатина и напрежение при заваряване на перлитна топлоустойчива стомана. За да се гарантира качеството на заваряването, и точката на заваряване, и процесът на заваряване трябва да бъдат предварително загряти и да се поддържа определен температурен диапазон.

6 Охлаждане след заваряване

Бавно охлаждане след заваряване е принципът, че заваряването crmo топлоустойчива стомана трябва стриктно да следват дори и в горещо лято. Веднага след заваряване с азбест плат покритие заварка и близо до шев площ, малки заваръчни парчета могат да бъдат поставени в азбестовата тъкан бавно охлаждане.

7 Температура на топлинна обработка след заваряване

Термичната обработка трябва да се извърши веднага след заваряването, за да се предотврати образуването на забавени пукнатини, да се отстрани напрежението и да се подобри микроструктурата. Показана е температурната графика на температурата на подгряване преди заваряване и топлинна обработка след заваряване на топлоустойчива стомана:


Meterial

дебелина

Температурата преди загряване се загрява

Температура на топлинна обработка след заваряване g

SA387 Gr12

≥10mm

150-200

650-700

 

Имайте предвид, че е необходимо предварително загряване преди заваряване, охлаждане след заваряване и други мерки, но температурата на подгряване не е по-висока, толкова по-добре. В допълнение, дебела топлоустойчива стоманена плоча трябва да бъде многослойна еднократна заваряване и не трябва да се прекъсва, температурата между слоевете не е по-ниска от температурата на подгряване. И накрая, трябва да обърнем внимание на влиянието на времето. Когато температурата е ниска, заварчикът увеличава подходящо температурата на подгряване, за да предотврати прекалено бързото понижаване на температурата. В същото време, някои спешни мерки, за да се предотврати вятър и дъжд.