Заваряване на нискотемпературна стоманена тръба

Обикновено наричаме стоманата, приложена към -10 ~ -196 ℃, като „стомана с ниска температура“, а „стомана с ниска температура“, използвана по-ниска от -196 ℃ ". Необходима е нискотемпературна стомана, за да има достатъчна якост, пластичност и здравина при условия на работа при ниски температури и в същото време добри експлоатационни характеристики, използвани главно в енергийната, нефтохимическата, офшорната и други индустрии за производство на заваръчни конструкции, работещи при -20 ~ -253 ℃ ниска температура, като съхранение и транспортиране на всички видове контейнери за втечнен газ.

За стоманени тръби с ниска температура ( ASTM A333 ), най-често използваните методи за заваряване са електродъгово заваряване с дъга, автоматично заваряване с потопена дъга, заваряване с аргон с волфрамов дъга и заваряване с дъгова синтез. Заваръчният ток не трябва да бъде твърде голям. В същото време температурата между заваръчните канали трябва да се контролира. Заваряването трябва да се провежда с малък вход на топлина и да се контролира под 20KJ / cm.

Енергията на заваръчната линия е известна още като входна топлина, която е топлината на заваръчната дъга, получена на единица дължина на заваряването.


Формула: E = U • I / v (джаул / см)

U: Дъгово напрежение (волт); I: Заваръчен ток (ампер); V: скорост на заваряване (см / мин).


Енергията на заваръчната линия е важен фактор, влияещ върху механичните свойства на заварените съединения от стоманени тръби с ниска температура . При увеличаване на заваръчния ток и дъговото напрежение енергията на заваръчната линия се увеличава, както и когато скоростта на заваряване намалява. За стоманената тръба с ниска температура енергията на заваръчната линия е твърде голяма, здравината на съединението бързо намалява, поради което съдът под налягане при работа с ниска температура е склонен към моментални повреди. Следователно заваръчният ток, напрежението на дъгата и скоростта на заваряване трябва да бъдат строго контролирани.

Стоманената тръба с ниска температура има малка склонност към втвърдяване и склонност към студено напукване поради ниското си съдържание на въглерод и добрата заваряемост. Въпреки това, прекалено много енергия на заваръчната линия ще доведе до образуването на груба кристална структура в заварения шев и зоната, засегната от топлина, и ще намали здравината при ниска температура. Структурната мутация и силните двойки на силата в производството ще предизвикат силно натоварване локално и ще увеличат крехката повреда на оборудването при ниска температура. Ето защо в процеса на заваряване трябва да се забележат следните съвети:

 

  1. Малката енергия на заваръчната линия може да сведе до минимум прегряването и да предотврати появата на дебела тъкан върху заваръчната връзка. Електродуговото заваряване обикновено приема 12-15kj / cm, а заваръчната дъгова заварка обикновено е 20KJ / cm. За целта се опитайте да избегнете 5 заваръчни пръта, автоматична заварка с потопена дъга повече изберете 3.2 заваръчна тел, заваръчна пръчка дъга заваряване всеки слой около 2 мм, потопена дъга автоматично заваряване около 2,5 мм.

  2. Прав проход, многопропускаща бързозаваряваща се заварка. Той е да се намали прегряването, а задната заварка към предната заварка има темпериращ ефект, така че пречистването на зърното.

  3. Необходимо е да се избягва силната двойка, за да се избегне локалната концентрация на стрес.

  4. Заварчикът трябва да намали температурата между слоевете между заваръчните перки, доколкото е възможно, избягвайте заваръчните перли в състояние на висока температура за дълго време, методите на прекъснато заваряване са подходящи.

  5. Изберете ултра нисководороден електрод и флюс, преди заваряването трябва да се изсуши според изискванията, заваръчният електрод повече от 4 часа не се използва, трябва да се върне във вторичното хранилище за повторно изсушаване и употреба. В допълнение, нискотемпературен стоманен заваръчен прът да се използва в съответствие със съответните стандарти за отлагане на метална дифузия на водородна реинспекция, обикновено живачен метод.

  6. Тя трябва да бъде предварително предварително загрята поне до 15 ℃ по-горе. За зимна конструкция или стоманена тръба с дебела стена, За заваряване на стоманена тръба с дебели стени, температурата на предварително нагряване обикновено е 50 ℃, а междуканалната температура се контролира между 50 ℃ и 150 ℃.

  7. Инициирането на дъгата се извършва чрез дъгообразна инициираща плоча или в жлеба и не се извършва в незаварени части. Термообработката, облекчаваща стреса след заваряване на нискотемпературни стоманени тръби, може да намали риска от чупливо счупване на заваръчните продукти от ниско легирана стомана.

 

Често използвани материали за заваряване на стоманени тръби с ниска температура

16MnDR:

J507GR, J507RH, ——E5015-G или E5016-G H10Mn2 SJ101 —— F5P4-H10Mn2 09MnNiDR:

W707Ni, W807Ni —— E5515-N5 E7015-C1L, E7016-C1L F7P7-ENi2-Ni2

H07MnNDR SJ603W —— F5P7-H07MnNiDR 08Ni3DR: За температури под -100 ℃ обикновено се избират заваръчни материали E7015-C2L и E7016-C2LF7P15-ENI3-NI3

SA-203 Gr. D е определен в ASME и-101 ℃ експеримент за удар за E7016-C2L F7P15-ENi3-Ni3.