Анализ на заваряване на Cr-Mo стомана и неръждаема стомана

Различни видове стомана заваряване е широко използван в космическата, нефтохимическата промишленост, машини и други индустрии, но по химически състав, металургична съвместимост, има голяма разлика между физични свойства и химични свойства, и т.н. миграцията на елементите, неравномерната микроструктура, също ще произведат термично напрежение, деформация и пукнатина, което намалява механичните свойства на заварената връзка.

 

ASTM A387 е често използван стандарт за Cr-Mo стоманени плочи. В сравнение с 304 стомана клас ASTM A387 предлага различни коефициенти на топлопроводимост и линейно разширение. В процеса на заваряване, термичното напрежение, което не може да бъде отстранено, се генерира в зона с висока температура. Афинитетната способност на Хром и въглеродните елементи е много силна и лесна за образуване на карбид при високотемпературни хромови съединения, в заваръчен процес, SA387 страна поради лош хром за образуване на въглерод от зоната на обезводняване и на свой ред омекотяване, груби зърна, повишаване на крехкостта, устойчивост на корозия, и 304 страна, поради богатото си съдържание в хром и въглерод, за да формират миграцията и втвърдяването на слой на втвърдяване, размера на зърната и производителността.

Тази статия анализира заваряемостта на хромо-молибденовата стомана клас ASTM А387 и пластините от неръждаема стомана 304 и установява, че заварените тестови проби имат по-добри резултати при изпитване на опън, огъване и удар, което показва, че техният метод на заваряване отговаря на изискванията за употреба.

 

Методи за заваряване

Тестовите материали са SA387 GR22 CL2 плоча и 304 плочи от неръждаема стомана, със спецификации 400mm 150mm 10mm. Химичните състави на двата материала са показани в следващата таблица

Материал

° С

си

Mn

Cr

Мо

Ni

P

С

SA387 Gr22

0.11

0.35

0.46

2.21

1.06

0.22

0.01

0.006

S30408

0.15

0.62

1.83

19.16

/

8.97

0.027

0.015

 

За да се намали разреждането на заваръчния шев и да се предотврати появата на студена пукнатина и повторно нагряване, методът на заваряване с ниско съотношение на топене и ниска степен на разреждане, т.е. основен заваръчен материал отстрани на SA387 GR22.

 

Заваръчен материал

Никеловият електрод ENi6182 и никелова основа SNi6082 са идеални заваръчни материали. Графитизацията на никела предотвратява образуването на карбид, намалява преходния слой, предотвратява образуването на крехка мартензитна структура и допълнително инхибира миграцията на въглерод на SA387 GR22.

 

Заваръчния жлеб

Формата на заваръчния жлеб трябва да отчита броя на заваръчните слоеве, метала за пълнене, съотношението на топене и остатъчното напрежение при заваряване.

 

Термообработка след освобождаване на напрежение след заваряване

Премахването на стреса след термичната обработка на заваряването е важна технологична мярка за предотвратяване на пукнатини при заваряване. Заваряването SA387 GR22 и 304 ще доведе до много остатъчно напрежение при заваряване, следователно до 690 плюс или минус 10 ℃ след заваряване x 2 h топлинна обработка, за да се премахнат остатъците от заваряване и да се избегнат пукнатини.

 

Доказано е, че заваръчните съединения на SA387 GR22 и 304 могат да отговарят на изискванията за работа. Чрез използване на никел електрод SNi6082 и ENi6182 заваръчни материали, аргон заваряване на първо място и метод на електрод заваряване като покритие на заваряване, с ниска степен на разреждане и разреждане, и след това на електрод заваряване на повърхността на SA387 GR22 ,

 

SA387 GR22 е нисколегирана топлоустойчива стоманена плоча, която може да се използва за направата на стоманени тръби Т22 и Р22. Има добра устойчивост на висока температура и водородно съпротивление. Богатото съдържание на хром и молибден може значително да подобри закаляемостта на стоманата. При определена скорост на охлаждане, микроструктурата, чувствителна към студено напукване, може да се образува в заваръчния метал и в зоната на топлинно въздействие.