Основният стандартен материал за легирана стомана JIS за конструкция


Легирана стомана е желязо на базата на добавени легиращи елементи, обикновено добавящи елементи, включително: никел, хром, молибден, цирконий, ванадий, кобалт, алуминий, силиций, манган, волфрам, титан и др. Тези легиращи елементи променят механичните свойства и физичните свойства на въглеродната стомана, могат да получат висока якост и якост, по-добра износоустойчивост, устойчивост на корозия, устойчивост на ниска температура и висока температурна устойчивост.


Основното предимство на конструкционните легирани стомани за механичното производство е, че те са лесни за охлаждане и механичните им свойства се подобряват значително след закаляването. Не само има добри механични свойства като якост на опън, граница на еластичност, удължение, стойност на удара, граница на умора. В допълнение, той има отлична обработваемост като леене, коване и обработваемост, може да се използва при производството на всички видове механични части като ос, зъбни колела, винтове, гайки, автомобили, части за мотоциклети, части за машини и износоустойчиви части повърхностно наторяване и втвърдяване. Най-често използваните в JIS стандартни легирани стоманени конструкции основно включват:

 

  • Легирана стомана SCM415

Съответните стандарти на SCM415 са GB 15CrMo и DIN 15CrMo5. Карбонизираната и закалена легирана стомана SCM415 е предназначена за употреба с цилиндри, бутала, шпиндели, зъбни колела, болтове, валове и др., Където се изисква висока якост или износоустойчивост.

Сменяемите материали на SCM420 са GB 20CrMo, ASTM 4118 и DIN 25CrMo4 . Структурната стомана SCM420 има висока закаляемост, добра заваряемост, добра обработваемост и студена пластичност, без закаляване, крехкост и не е лесно да се образува студена пукнатина. Използва се за производство на различни специални износоустойчиви части от автомобили и самолети, като зъбни колела, валове, тръби с високо налягане и различни крепежни елементи.

  • Легирана стомана SCM440

SCM440 е вид средно въглерод-хром-молибденово легирана стомана . Съдържанието на хром осигурява добра пропускливост на твърдост, а молибденовият елемент дава еднаквост на твърдостта и висока якост. Сплавта балансира добре якостта, издръжливостта и износоустойчивостта. Той има следните предимства: стабилен състав, ниски вредни елементи, висока чистота на стоманата, малък декарбонизационен слой, по-малко повърхностни дефекти и т.н., и е лесен за обработка при условия на топлинна обработка, с добра пластичност и устойчивост на висока температура. Този материал се използва широко в производството на високоякостни стоманени крепежни елементи, като двигател, мухъл, мотор, предавка, трансмисионни части, вал, зъбни колела, рамена, части за студено коване, винтови продукти.

  • SNCM220 легирана стомана

Съответният стоманен материал на SNCM220 е GB 20CrNiMo, ASTM 8615, 8617, 8620, 8622, DIN 20MoCr4. SNCM220 е често използвана сплав карбонизирана стомана и лагери стомана, carburized повърхност е доста висока твърдост, износоустойчивост и контакт умора якост, докато центърът все още запазва добра якост и може да издържа на високо ударно налягане. SNCM220 се използва главно като материал за удари и износоустойчиви части на автомобилни лагери, трансмисионни валове, зъбни колела, винтове, части на инструменти и др.

  • SNCM420 легирана стомана

Легираната стомана JIS SNCM420 може да бъде заменена с ASTM 4320. SNCM420 е също така и цементирана стомана. Неговите механични свойства са подобни на SNCM220, и двете имат относително висока твърдост, устойчивост на износване и якост на контактна умора след нагряване на повърхността. SNCM420 се използва главно като железопътни лагери, трансмисионни валове, зъбни колела, винтове, части за инструменти и други части, които могат да издържат на удар и износване.

  • SNCM439 легирана стомана

Съответният материал на SNCM439 е GB 40CrNiMoA, 45CrNiMoVA, ASTM 4340, 9840. SNCM439 е вид закалена стомана с висока твърдост и якост. Подходящ е за производство на винтове, зъбни колела, валове, гайки, бутала или части, които се нуждаят от здравина за моторни превозни средства.