Галванизовата стомана

Какво е галванизиране?

Поцинковане или поцинкована е производствен процес, при който покритието на цинка се нанася върху стомана или желязо, за да предложи защита и да се предотврати ръжда. Има няколко процеси поцинковане, но най-често предлаганите и използвани методи се нарича горещо поцинковане.

Поцинкованата стомана е сред най-популярните видове стомана поради удължената си трайност, притежаваща здравината и формалната способност на стоманата плюс защитата от корозия на покритието от цинк-желязо. Цинкът предпазва неблагородни метали, като действа като бариера срещу корозивните елементи, а жертвения характер на покритието води до дълготрайно висококачествен стоманен продукт.

Тази гъвкавост го прави приложим за различни проекти и индустрии, включително селското стопанство, слънчевата, автомобилната промишленост, строителството и т.н. По-долу, ние се стремим да предоставим подробно описание на това как поцинкованата стомана се обработва, различни методи за поцинковане, ползите и как се използва в тези различни индустрии.

Какви са предимствата на поцинкованата стомана?

Много различни отрасли използват поцинкована стомана главно защото има такъв широк спектър от ползи за индустриите да се възползват от, включително като:

Ниска начална ценав сравнение с повечето обработени стомани. В допълнение, поцинкована стомана е веднага готова за употреба, когато се доставят. Не се изисква допълнителна подготовка на повърхността, инспекции, боядисване/покрития и др.

По-дълъг живот.С поцинкована поцинкована част се очаква парче от промишлена стомана да продължи повече от 50 години в средна среда и може да продължи повече от 20 години с тежка водна експозиция. Не се изисква поддръжка. Повишената издръжливост на крайния продукт на стоманодобива също повишава надеждността на продукта.

Жертвеният анодгарантира, че всяка повредена стомана е защитена от околната цинкова обвивка. Няма значение дали стоманеният разрез е напълно изложен; цинкът ще продължи да корозия първо. Покритието ще корозира преференциално към стоманата, създавайки жертвена защита на зоните, които са повредени.

Устойчивост на ръждацинково покритие. Железните елементи в стоманата са изключително склонни към ръжда, но добавянето на цинк действа като защитен буфер между стоманата и всяка влага или кислород. Поцинкованата стомана е много защитно, включително остри ъгли и вдлъбнатини, които не могат да бъдат защитени с други покрития, което го прави устойчив на повреди.

Различни методи за поцинковане

Както е посочено по-горе, има няколко различни процеси за поцинковане стомана.

Горещо поцинковане

Първият и най-напред метод за поцинковане е горещо поцинковане. Процесът е много подобен на това, което подсказва името! При този метод стоманата или желязото се потапят в разтопен цинков басейн, който поддържа температура около 860 ° F (460 °C). Тази разтопена вана започва металургична връзка между цинка и получаващия метал. След като металът се извади от банята, той реагира на излагане на атмосферата, а чистият цинк се смесва с кислород, за да образува цинков оксид. Цинковият оксид допълнително реагира на въглероден диоксид и образува цинков карбонат, който съставлява крайното защитно покритие върху материала. Знакът за топъл поцинкован материал е наличието на кристално-подобен модел на повърхността, понякога наричан "плясък".

Методът горещо поцинковане е икономичен избор, който може бързо да бъде изпълнен както на прости, така и на сложни форми.

Новият покрит материал може да се обработва и обработва по подобен начин на непомазани материали. Поцинкованата стомана може да се използва при приложения с висока температура до 392 ° F, но използването при температури, превишаващи това ниво, ще доведе до отлепване на цинк-карбонат слой.

Галванейнинг

Галванизирането е резултат от комбинирането на процесите на отгряване и горещо поцинковане, за да се получи специализирано покритие върху стомана. Процесът на поцинковане се извършва чрез горещо потапяне и моментно отгряване, което води до матово сиво покритие.

Галвановата стомана е продукт от цинк-желязна сплав, където неблагороден метал е покрит с процеса на горещо потапяне, след което се загрява, за да предизвика сплав между стопения цинк покритие и стоманата. Полученото покритие е скучна матова повърхност. Галвановата стомана е благоприятна за заваряване и повърхността е отлична за боя адхезия.

Предварително поцинкована

Също така е подобен на метода горещо поцинковане, но се извършва в първия етап на производство. Предварителното поцинковане е процес, който включва валцоване на ламарина през почистващ препарат до бързо основен материал за поцинковане. След това металът преминава през басейн от стопен течен цинк и веднага се отвръща. Основното предимство на този метод е, че намотките от стоманени листове могат бързо да бъдат поцинковани в голям мащаб с по-унифицирано покритие от традиционния метод на горещото потапяне.

Електрогалване

Най-уникалното от тези описани методи, електрогалvanizing не включва потапяне на материала в разтопен казан от цинк. Вместо това, електрически ток се въвежда в електролитен разтвор, който се прилага върху стоманата, което намалява положително заредените цинкови йони за цинкови метали – което след това се отлага върху положително заредената стомана. Подобно на предварителното поцинковане, този метод обикновено се прави в първия етап на производство.