Никелови сплави

Никел ще сплав лесно с много други метали, включително хром, желязо, молибден и мед. Това дава възможност за голямо разнообразие от сплави, които демонстрират изключителна устойчивост на корозия и висока температура мащабиране, изключителна висока температура якост и други уникални свойства, като форма памет и нисък коефициент на разширение.

 • Никел от ковано

  Чист никел UNS N02200 се използва в химическата промишленост за своята устойчивост на корозия - особено за основи. Използва се и за неговите свойства в екраниране срещу електромагнитни смущения и в сонди.

 • Никелово-железни сплави

  Те се използват като меки магнитни материали, като уплътнения от стъкло до метал и като материали с определени свойства за топлинно разширение.
  Invar® (UNS K93600), с 36% никел и останалото желязо, е уникален с почти нулев коефициент на топлинно разширение около стайна температура. Това го прави ценен, когато се изисква висока стабилност на размерите, като например в прецизни измервателни уреди и термостатни пръти. Използва се и при криогенни температури поради много ниските си темпове на термично разширение.
  Сплави, съдържащи 72-83% никел имат най-добрите меки магнитни свойства и се използват в трансформатори, индуктори, магнитни усилватели, магнитни екрани и памет устройства за съхранение.

 • Никел-медни сплави

  Те са силно устойчиви на корозия чрез алкални разтвори, не-оксидиращи соли и морска вода. Най-известен е сплав 400.

 • Никел-молибденови сплави

  Те са силно устойчиви на намаляване на киселините при отсъствие на окисляващи йони, като например железни и медни или разтворени кислородни. Най-известните е сплав B-2.

 • Никел-хромови сплави

  Те се характеризират с висока устойчивост на корозия при нормални и високи температури (устойчивост на мащабиране), добра висока температура и висока електрическа устойчивост. Основните групи от сплави са три:

  • Ni-Cr (а също и Ni-Cr-Fe) сплави с висока електрическа устойчивост за нагревателни елементи, като 70-30 (UNS N06008) и С-клас (UNS N06004)

  • Ni-Cr сплави (с Fe и други сплави) с добра устойчивост на корозия. Най-известните са сплав 600 (UNS N06600) и сплав 601 (UNS N06601)

  • Ni-Cr сплави с висока температура якост и устойчивост на пълзене, най-вече закалени, като сплав X-750 (UNS N07750)

 • Никел-хром-железни сплави

  Има основно две групи от сплави:

  • Ni - Cr – Fe сплави с отлична якост при висока температура и способността да издържат на окисление, карбурация и други видове на високотемпературна корозия. Най-добре познат е сплав 800 (UNS N08800) и неговите варианти 800H (UNS N08810) и 800HT (UNS N08811). (Наскоро тези сплави са класифицирани като неръждаеми стомани, отразяващи тяхното високо fe съдържание)

  • Ni - Cr – Fe (с Mo и Cu) сплави с отлична устойчивост на корозия в специфични приложения. Вероятно най-известна е сплав 825 (UNS N08825), която предлага изключителна устойчивост на сярна киселина. Сплав G-3 (UNS N06985) предлага изключителна устойчивост на корозия на търговски фосфорни киселини, както и много комплексни решения, съдържащи силно оксидиращи киселини.

 • Никел-хром-Молибденови сплави

  Това са силно устойчиви на корозия, от които сплав С-276 (N10276) е най-добре познат. Те предлагат изключителна устойчивост на редуциращи киселини като солна и сярна. Съществуват редица варианти, базирани на този състав, които са модифицирали нивата cr и Mo и в някои случаи са добавени Cu или W, за да се разшири устойчивостта на корозия на условия, които са по-оксидиращи или по-редуциращи. Те включват сплав С-22 (N06022), сплав 59 (N08059), сплав С-2000 (UNS N06200) и сплав 686 (N06686).

 • Никел-хром-кобалтови сплави

  Добавянето на кобалт и молибден придава укрепване на твърдото решение и високи нива на якост на разкъсване на пълзене на сплав 617 (UNS N06617). Добавянето на кобалт към HR-160 (N12160) осигурява изключителна устойчивост на различни форми на високотемпературни корозионни атаки, като сулфидация и хлорна атака както в редукционна, така и окислителна атмосфера.

 • Никел-титанови сплави

  55% никел-титанова сплав (UNS N01555) (известен също като Нитинол) има свойства на формата-памет. Когато се формира при една температура и след това се деформира при по-ниска, тя възвръща първоначалната си форма, когато се подгрява. Преходните температури могат да се регулират чрез внимателно управление на състава. Медицинските изделия и специализираните съединители са две от специфичните приложения. Същата сплав може да се подложи на значителна еластична деформация и все още да се върне към първоначалната си форма (супер-еластична собственост). Този имот е бил експлоатиран за приложения толкова разнообразни, колкото спектакъл рамки и амортисьори, които осигуряват устойчивост на земетресения в исторически каменни сгради.