Влияние на различната темперираща температура върху T91 стоманата


 

Висококачествената стомана T91 има няколко несравними предимства като отлична производителност при стайна температура и добра съпротива при пълзене, нисък коефициент на коефициент на разширение, по-ниска цена (9,5-11,5% количество сплав) и отлична организационна стабилност при дългосрочен план. незаменим материал от стоманени тръби на бойлер, използван за ултра високоенергийна централа с натиск.

Сплав от почти 9% хром и 1% молибден, те се наричат също така и 9 Cr 1 Mo стомана въз основа на неговия състав. T91 стоманата има лентова мартензитова фаза при условия на горещо валцуване, които произвеждат по-висока твърдост, така че обработката за темпериране е необходима, за да се намали твърдостта, за да се получи добра обработваемост. Температурата на прекристализация на стоманата T91 е повече от 790 ° C. Температурата при ниски температури не оказва влияние върху микроструктурите и свойствата на стоманата T91, докато по-високата темперираща температура може да накара организацията за прекристализация да генерира феритна фаза и неравномерна организация.

Наскоро инженер от Китай проведе експеримент чрез наблюдение на металографията, сканиращ електронен микроскоп и изпитване за микроорганизми, проучи влиянието на структурата и твърдостта при различни темпериращи температури (300 ~ 780 ℃) и темперираща скорост на охлаждане на стоманата T91. Резултатите показаха, че твърдостта под 300 ~ 400 ℃ се е променила малко; под 500 ~ 600 ℃ е за чувствителна зона на утаяване с карбид, където в матрицата се утаяват големи количества карбидна дисперсия, в тази зона твърдостта е по-висока и има нарастваща тенденция; когато температурата се повиши от 600 до 780 ℃, карбид по дължината на границата на утайката адекватно и твърдост намаляване. Твърдостта намалява постепенно заедно с увеличаването на темпа на охлаждане, което забавя охлаждането в чувствителния диапазон от 500 ~ 600 ° С при скорост 5 ° C / min, карбидната дисперсионна утайка и по-висока матрична твърдост; когато температурата на съхранение на топлина под 780 ℃ и по-високата скорост на охлаждане (50 ℃ / мин.) след охлаждане, се появява чувствителен диапазон на утаяване с карбид бързо и по-малко карбиди в матрицата, по-ниска твърдост и по-добра обработка.

  

T91 стоманата се използва при инженерни компоненти, рулони на прегреватели, гарнитури и пара тръби с по-малка дебелина. Това допринася за по-голям живот на термичната умора, който е почти десет пъти по-голям от този на останалите стоманени тръби от серия Т. Това им позволява да увеличат работната температура до по-високо ниво, като увеличат ефективността на електроцентралата. T91 тръби принадлежат към ASTM A213, които правят ферит и аустенит котел прегревател и топлообменник безшевна стоманена тръба. Повече информация за стоманени тръби T91, свържете се с нас.