Високоскоростна стомана

Hss,Високоскоростна стомана. Това е комплекс от сплави на желязо база от въглерод, хром, ванадий, молибден или волфрам, и в някои случаи значителни количества кобалт. Високоскостепенните стоманени марки също имат висока устойчивост на омекотяване при повишени температури до 500 °C, което ги прави идеални за използване при високи скорости, откъдето идва и името.

 

Форма

Лист, плоча, кръгла лента, плоска лента

 

Свойства(тип AISI M и T-тип)

• Те имат и двете сходства във физическия грим: високо съдържание на лети.

•Те се втвърдяват толкова дълбоко, че почти всеки раздел, срещан в търговската дейност, ще има еднаква твърдост от средата до повърхността.

•Всички те са втвърдени при високи температури и скоростта им на трансформация е такава, че малките секции могат да се охлаждат на въздух и да са близо до максимална твърдост.

 

Прилагането

HSS се използва за нашиване на инструменти като фрези, свредла, кранове, плантарни и ставни ножове, триони и др. Високоскоростните стомани също са намерили пазар в фини ръчни инструменти, където тяхната относително добра издръжливост при висока твърдост, съчетани с висока устойчивост на износване, ги правят подходящи за приложения с ниска скорост, изискващи траен остър ръб, като файлове, длета, ножчета за ръка, и кухненски ножове Damascus и джобни ножове.

 

Използвани класове

Спецификацията за високоскоростни инструментални стомани са1000000000000000000. В момента най-популярните класове са M2, M35, M42 и T1, T15, които са на разположение в кръгъл бар, плоска лента и плоча.

1000000, с общо предназначение висока скорост, която е добре за прекъснати рязане операции.

M2 високоскоростна стомананай-широко използваните високоскоростни с общо предназначение стомана с много добър баланс на свойствата и ефективността на разходите.

35, M2-base състав с добавка кобалт за повишена достижим твърдост и гореща твърдост.най-често високоскоростната стомана в Европа.

1000000000висока кобалт, супер високоскоростна стомана.високата износоустойчивост идва от висока твърдост, а не от голям обем ванадиеви карбиди.

1000000000международна високоскоростна стомана за употреба, където гореща твърдост не е critical.common приложения са потребителски обрат бормашини и дървообработващи инструменти.

1000000000000000000T1, въздух или масло закаляване инструментална стомана, която е отличен режещ инструмент материал.

15, предлага най-добрата устойчивост на износване на всички HSS битове и все още има адекватна издръжливост за широк спектър от приложения.

1000000000, Висока производителност високоскоростна стомана с оптимална ефективност рязане и гореща твърдост плюс добра степен на издръжливост, са били използвани като инструменти за рязане и валцоване с висока производителност.