Стомана и алуминият са първите жертви на търговската война между Китай и САЩ

Стомана и алуминият са първите жертви на търговската война между Китай и САЩ

- От Шишир АстанаЦените на медта, които се търгуваха на 4-годишен връх преди месец, са се сринали с 20% и са близо до най-ниските си нива за една година. Медта се счита за пълномощник за световната икономика поради употребата му в множество индустрии - от строителни стоки до стоки за дълготрайна употреба. Спадът в цените на медта се дължи на факта, че фирмите забавят плановете си за разширяване, в очакване на забавяне напред.

Конфронтацията между САЩ и Китай за очната ябълка до очната ябълка се придвижи с още една стъпка, като и двете страни се приземиха с меки удари, налагайки тарифни ограничения върху някои продукти. Макар че тези тарифи бяха твърде малки, за да повлияят на икономиката като цяло, заплахата и от двете страни да отнемат ръкавиците си, изпрати инвеститорите в метали, които се движат за покритие.

Има причина, поради която металите са първите, които потъпкват в битката. Китай представлява 50% от световното потребление на повечето метали. Всяко ограничение за Китай ще има непосредствено въздействие.

Но историята се е преместила от Китай. Когато американският президент Доналд Тръмп се запъти за първи път с въвеждането на тарифи върху вноса на стомана и алуминий, малко знаеше, че ударът ще се приземи на лицето му. Изследване на NERA Economic Consulting установи, че 7% от алуминиевата тарифа ще спести 1 000 работни места годишно в алуминиевата промишленост, но ще унищожи 22 600 други работни места в американската икономика.

Цените на стоманата и алуминия в САЩ вече са се отделили от международните цени. Докато цените на стоманената стомана горещо валцувани в Китай се възстановяват от падането след налагането на тарифи, американската стомана се е движила с 25% по-висока.

По-високите цени на стоманата вече повлияха на производството на скрепителни елементи в САЩ. Тъй като скрепителните елементи са стоки с добавка с ниска стойност, те се влияят пряко от цената на базовите стоки.

Въпреки че цените на металите са сигнал за забавяне в бъдеще, отпечатването на икономическите данни не показва стреса, поне веднага. Въпреки усилията на Тръмп да намали търговския дефицит на САЩ с Китай, китайските данни, публикувани наскоро, показват, че разликата се е увеличила до 28,97 млрд. Долара през юни от 4,39 млрд. Долара през май. Тези данни може да не се справят добре с Тръмп. Вече заплаши, че ще плати тарифи за целия внос от Китай от 500 милиарда щатски долара.

Металите вече се спъват, цените на петрола се коригират с почти 10% от последната седмица. По-рано тази седмица, след среща на финансовите министри, групата от 20 предупреди за нарастващите рискове за икономическия растеж в краткосрочен и средносрочен план. "Те включват увеличаване на финансовите уязвимости, засилено търговско и геополитическо напрежение", се казва в изявлението.

Пазарите на акции държат в световен мащаб. Само времето ще покаже дали акциите очакват пълна търговска война да реагира. Вероятно водещите индекси са стабилни, защото новите запаси на икономиката представляват значителна тежест в тези габарити. Ако случаят е такъв, в този случай широките пазарни индекси ще го отразят, когато повечето от щетите вече са извършени.


Корен в: https: //www.moneycontrol.com/news/business/moneycontrol-research/opinion-metals-are-first-victim-of-trade-war-many-to-follow-2753071.html